ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ & ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΖΥΓΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΖΥΓΙ

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και του Τοπικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου, διοργάνωσαν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 09 Ιουνίου 2014, το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού στο Ζύγι, με θέμα «Κατακλυσμός Ψαριού στο Ζύγι», στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Κοινότητας.

Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην προώθηση της κατανάλωσης προϊόντων βιώσιμης αλιείας, στην προώθηση των φρέσκων αλιευτικών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στον τόπο μας, στην ανάδειξη της θρεπτικής αξίας που διαθέτουν τα αλιευτικά προϊόντα, αλλά και στην  καθιέρωση και ανάδειξη του αλιευτικού χαρακτήρα και της αλιευτικής ταυτότητας του Ζυγίου. Αποσκοπούσε ακόμα στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων και δραστηριοτήτων της υπαίθρου της Επαρχίας Λάρνακας.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν ψάρια και να έρθουν σε άμεση επαφή με τις καθημερινές ενασχολήσεις των επαγγελματιών ψαράδων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Λειτούργησαν ακόμα περίπτερα παρουσίασης παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως η κατασκευή τόνενων καρεκλών, τσέστου, πυρογραφίας και αγγειοπλαστικής, περίπτερα παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων όπως το χαλούμι, τα γλυκά του κουταλιού, τα μακαρόνια της σμίλας, το κρασί, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα ζυμωτά, ο κυπριακός καφές κ.α.

Η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, από το Μουσικό Σχήμα «Η Ανατολή» του Ηλία Κουλουμή, από τον Πολιτιστικό Όμιλο της Ομόνοιας Αραδίππου και από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ορμήδειας. Τα εγκαίνια της εκδήλωσης τέλεσε ο Έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. κ. Νίκος Κουγιάλης, ενώ η εκδήλωση συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013 και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η μαζική προσέλευση του κόσμου (εκτίμηση για πέραν των 6.000 επισκεπτών), η προβολή των τοπικών παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η ιδιαίτερη προβολή του ψαριού και της αλιευτικής δραστηριότητας της περιοχής, αποτελούν τα στοιχεία που υποδεικνύουν την επίτευξη του σκοπού της εκδήλωσης.

Με πρωτοβουλία των διοργανωτών και σε συνεννόηση με την Μητρόπολη Τριμιθούντας, 50 κιλά ψάρι που δεν καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχει προσφερθεί σε άπορες οικογένειες του Ζυγιού.

 

 

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Όνομα
Επίθετο
Email